پروسه مهاجرت همواره با چالش های بسیاری روبروست؛ بسته به اینکه شما از چه روشی اقدام می کنید قطعا با مشکلات مختلفی برخورد می کنید. برای دانشجویان از اخذ مدرک زبان، پذیرش دانشگاه و دریافت ویزا – برای نیروی کار نیز از یافتن کار مناسب و اقامت در کشور مقصد همه و همه راه طولانی ای را طی می کنند.
اما یکی از مهم ترین مشکلات این راه پس از ورود شما و در مواجهه با فرهنگ جدید کشور مقصد نمایان می شود؛ این یعنی شما دچار یک تفاوت یا شوک فرهنگی شده اید.
تفاوت و یا شوک فرهنگ به معنی اختلاف در باور، رفتار، زبان و یا سبک زندگی دو جامعه است. اتفاقی که برای ما ایرانیان در امر مهاجرت بسیار ملموس و البته طبیعی است. این تغییر محیط سبب اتفاقات ناخوشایندی در رفتار و ذهن هر مهاجری می شود که ممکن است تا مدتی شرایط حتی سختی را تجربه کند.
کنار آمدن و یا به نوعی حل کردن این مشکل، نیاز به همت و تلاشی از سوی مهاجر داشته و ممکن است حتی تا جندین ماه نیز به طول بیانجامد. نکته ای که باید به خاطر داشته باشید این است که تمام کسانی که مهاجرت می کنند، رفتاری مشابه شما دارند و در این راه تنها نیستید.
به طور معمول روانشناسان این روند طبیعی را تا پذیرش کامل فرد در 4 مرحله خلاصه کرده اند؛
طول دوره هر کدام از این مراحل بسته به روحیات هر فرد متفاوت بوده؛ اما ممکن است از یکسال تا 5 سال نیز متغیر باشد.
از جمله علائم دوره شوک فرهنگی می توان به عصبانیت بیش از حد، عدم راحتی در محیط، سردرگمی، ناامیدی، پرهیز از رفت و آمد و عدم اعتماد به نفس لازم افراد اشاره کرد.
راه های مقابله با شوک فرهنگی
شوک فرهنگی اتفاقی است که تقریبا برای تمام مهاجران رخ داده و راه فراری از آن نیست. اما راه حل هایی از سوی روانشناسان معرفی شده که در مسیر مقابله و حل کردن آن تأثیرگذار است. این روش ها سبب می شود تا شخص مهاجر فرایند سریعتری را طی نمایند.